In prezent, tot mai multi fermieri cu suprafete mici de teren, si cu un sol potrivit, redescopera cu succes cultura de sofran.

   Cultivarea sofranului este o activitate veche de aproape 3.000 de ani, Iranul fiind in prezent cel mai mare producator al acestei plante, reusind sa acopere o pondere inseamnata din cererea mondiala. De asemenea, alti producatori importanti de sofran sunt si Spania si India. Nu trebuie uitat ca pentru obtinerea sofranului este nevoie de multa munca si de suprafete din ce in ce mai mari, daca dorim sa vorbim de recolte de ordinul kilogramelor.

   Tehnologia de cultivare.

   In toamna se poate incepe plantarea sofranului, astfel incat radacina sa aiba suficient timp pentru a se dezvolta, pana la intrarea in iarna.       Important este ca planta sa treaca cu bine peste iarna, de aceea conteaza mult si adancimea la care se planteaza.

   Trebuie tinut cont de faptul ca iarna, solul  ingheata circa 5-6 cm. Intre 9-10 cm, cam aceasta ar fi adancimea optima. Cand plantam, e bine sa irigam zona pentru a favoriza procesul de prindere a plantei. Ca distante se recomanda 7-8 cm intre bulbi si 10-12 cm intre randuri, de asemenea trebuie evitate solurile umbroase si care retin multa umiditate, sofranul este un iubitor de lumina.

   Floarea de șofran are cate trei stigmate si pentru o cantitate de un kilogram de condiment,  vei fi nevoit sa plantezi peste o suta de mii de flori. In medie, pentru o afacere profitabila cu sofran ai nevoie de un teren cu o suprafata de aproximativ 2.000 de metri.

De exemplu pentru infiintare unei plantatii de 250mp2 de sofran aveti urmatoarele costuri 

   Costurile pentru infiintare includ, bulbii de sofran, sistemul de irigare, motopompa, forare puț apă.

   Cultura de șofran isi atinge maximul potențialului de producție in anul III, aceasta cultură fiind una perenă se poate cultiva cca 10 ani, putem observa in tabelul anterior o recuperare a investitiei propriu zise in cca 4 ani de la inființare insă dupa 4 ani de la inființare sofranul dezvoltă  10-15 bulbi care de asemenea pot fii evaluati la un preț de 1-2 lei/bulb

   Astfel dupa anul III incepand cu anul IV-X putem discuta de un profit frumos din partea culturii de șofran raportat la suprafata cultivata.

 

   Pretul insa variaza in functie de calitatea șofranului, acesta avand 4 categorii de calitate.

   Calitatea șofranului variază de la an la an in funcție de soare, ploi si tehnologia de intreținere a culturii, cel mai mic pret al unui kg de șofran este de 5000 euro ajungand insa pană la 30.000euro kg. Indicat este sa se inceapă cu o suprafata cuprinsă intre 500-2000mp2 ca această afacere sa devina una cat mai sustenabilă si sa poată genera un profit serios fermierului, dupa anul 4 de la plantare se pot folosii bulbii dezvoltati  pentru a dubla sau tripla suprafața culturii de șofran avand costuri foarte reduse. 

Lasati in sectiunea de comentarii afaceri agricole ce doriti sa fie analizate  pentru a realiza un raport de profitabilitate a acestora !

Adauga un comentariu