Interesul sporit al fermierilor față de mur este dictat de rezistența culturii la temperaturi scăzute, boli și dăunători precum și de capacitatea de a valorifica terenuri cu bonitate redusă. Consumatorii apreciază fructele din alte motive: gustul dulce – amărui nu poate fi confundat.

   Murul e un arbust peren ce provine din Orientul Mijlociu, Africa de Nord si America de Nord, fiind printre cele mai vechi plante medicinale. Exista peste 100 de specii.

   Murul se poate cultiva pe soluri semi grele, argilo nisipoase, cu o toleranta scazuta fata de continutul de saruri din sol. Exista soiuri de mur cu ghimpi dar si fara ghimpi.

   Cele mai importante soiuri de mur sunt Darrow si Mur Orkan. Soiul Darrow este din America si e foarte rezistent la ger. Acest soi e viguros, are ghimpi, dar si toleranta la boli. Fructele acestui soi au 6 grame, sunt rotund conice de culoare neagra lucioasa.

   Soiul de mur Orkan este obtinut prin incrucisareaaltor doua soiuri la un institut de Cercetari din Polonia. Acest soi este cel mai des intalnit in Romania si se comporta foarte bine la conditiile climatice, rezistent la inghet.

   Arbustul are crestere viguroasa, formeaza lastari de 2-3m. Necesita sustinere pe spalier pentru prevenirea lasarii ramurilor. Arbustul are ghimbi. 

   Murul rodeste pe lastarii porniti in vegetatie de pe lemnul de 2 ani care apoi se usuca si trebuie taiat. Acestia sunt inlocuiti de lastari tineri ce pornesc in vegetatie in fiecare an de la baza plantei.

   Cultura de mure se dezvolta pe terenuri adapostite natural de dealuri, paduri, perdele de protectie, ferite de curenti reci. Pentru plantatii mari se aleg terenuri plane sau cu panta mica, randurile se orienteaza pe directia nord-sud pentru a avea lumina cat mai multa.

   Inainte de plantare, terenul se elibereaza de resturi vegetale, se desfunda la adancime de 35-50 cm sau se ara la 35cm.

   Plantatia de mur seamana cu cea de zmeuri. Se practica mult cultura sustinuta pe spalier, cu trei sarme duble, ca la vita de vie. Inaltimea spalierului poate sa fie de pana la doi metri. Distantele de plantare sunt de 2,5m intre randuri si jumatate de metru intre plante pe rand. Plantele trebuie legate de patru ori pe an.

   Recoltarea in schimb se face manual, intre jumatatea lunii iulie si septembrie. Se pot produce pana la 20 de tone pe hectar, iar fructele sunt vandute intre 8 si 16 lei pe kilogram. Veniturile pot ajunge  pana  la 40.000 de euro pe hectar in functie de tehnologia de cultivare utilizata si modul de valorificare al productiei, cu costuri anuale ce nu depasesc 7000 de euro intretinerea. Invistitia initiala necesara pentru infiintarea a 2.5 ha este de 75.000 de euro, plantatia atingandu-si maximul potentialului de productie in an IV-V

   In tabelul de mai jos este relatata o exploatatie de 2,5 ha de mure, cu o productie de 45 tone incepand cu anul V, fiind calculat cu un pret mediu de 10lei/kg.

   Cheltuielile necesare infiintarii plantatiei sunt:

- pregatirea terenului

-Achizitie material saditor

-Sistem de sustinere

-Sistem de irigare

-Achizitii de utilaje si dotari

 

   Plantatiile de mure pot fi infiintate si prin programe de fonduri europene.

   Firma noastra va sta la dispozitie cu o consultanta gratuita in legatura cu obtinerea de fonduri europene pentru infiintarea unei culturi de mur si nu numai, completand formularul de la  Formular Fonduri Europene veti fi contactat in cel mai scurt timp de un consultant pentru mai multe detalii.

Adauga un comentariu