Tuta absoluta este un dăunător distructiv major al roșiilor la nivel mondial. Există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la expansiunea geografică rapidă a dăunătorului în zonele de creștere a tomatelor, din cauza intensificării comerțului și a mișcării umane

Ciclul de viață al Tuta absoluta cuprinde patru etape biologice: ou, larvă (patru etape), pupă și adult. Stadiul larvelor este responsabil pentru provocarea daunelor pe mai multe părți ale plantei. După ecluzarea ouălor, larvele din prima etapă pătrund în frunze, tulpini sau fructe pentru a se dezvolta în interiorul acestora.

Cum recunoastem tuta dupa fazele de dezvoltare?

Ou

Femelele depun ouăle individual pe partea inferioară a frunzelor, tulpinilor și sepalelor. Ouăle sunt eliptice, iar culoarea lor variază de la alb stridie la galben strălucitor, întunecându-se în faza embrionară și devenind maro înainte de ecluziune

Larvă

Larvele de primă instanță sunt albicioase la scurt timp după ecluziunea ouălor, devenind verzui după hrănirea cu plante. În a doua și a treia etapă, culoarea se schimbă în roz deschis în funcție de alimentele ingerate (de exemplu, pliant sau fruct copt). Larvele de a patra etapă au un scut protoracic modelat și o culoare roz pe spate

Prepupa și pupa

Prepupele sunt de un verde mai deschis decât larvele de hrănire (de la primul la al patrulea stadiu) și dezvoltă o culoare roz distinctivă pe suprafața dorsală. Ei părăsesc minele și construiesc coconi de mătase pe pliante sau în sol, în funcție de habitatul ales pentru pupație. Când pupația are loc în interiorul minelor sau fructelor, prepupele nu construiesc coconi.

Pupele sunt obiecte, cu o lungime de 5 mm, cu o colorație verzuie la început, devenind maronii castanii și apariția aproape adultă a maro închis

Adult

Molii adulte au o lungime de aproximativ 10 mm și sunt acoperite de solzi de culoare argintie. Antenele au o formă filiformă, alternând între segmente deschise sau întunecate, iar piesele lor bucale sunt formate din palpi labiali recurvați, care sunt bine dezvoltați .

 

 

 

 

 

Cum Recunoastem Tuta Absoluta dupa atacurile efectuate la tomate

Atac usor 

Atac in proportie de 50% 

Distrugere totala a culturi de tomate 

Combatere Tuta Absoluta 

Produsele care pot fi folosite pentru dezinfectia solului sunt:

 • Nemasol 510
 • Basamid Granule

Nemasol 510 are un spectru larg de combatere, cu actiune asupra mai multor categorii de agenti patogeni:

 • Agenti patogeni de sol: Rhizoctonia spp., Fusarium spp., Pythium spp., Verticillium spp., Sclerotinia spp., Plasmodiophora, Phytophtora spp., Botrytis spp.
 • Nematozi: Heterodera spp., Meloidogyne spp., Pratylenchus spp., Globodera spp.
 • Buruieni: Amaranthus spp., Solanum spp., Malva spp., Galium aparine, Matricaria spp., Senecio spp., Sorghum halepense, Stellaria spp., Taraxacum officinale.
 • Viermi de sol: Viermi sarma (Agriotes spp.), Musca cepei (Delia spp.), Carabus (Melolontha spp.) Buha semanaturilor (Agrotis spp.).

Nemasol 510 se aplica prin instalatia de picurare, intre ciclurile de cultura, atunci cand terenul s-a eliberat de resturile vegetale.

Dezinfectarea solului cu Basamid Granule

Basamid este un sterilizant al solului, cu actiune nematocida, insecticida, fungicida si erbicida. Acesta se aplica la suprafata solului si se incorporeaza.

Substanta activa: 98% dazomet

Combaterea Chimica se poate realiza cu urmatoarele produse omologate

 • Alverde (1 L/ha),
 • Affirm1,5 kg/ha),
 • Bermectine(1 L/ha)(100 ml/hl)
 • Coragen(175 ml/ha)
 • Voliam Targo(0,8 L/ha)

Combaterea biologica se poate realiza cu:

Macrolophus pygmaeus este un agent de control biologic. Fiind un pradator universal, acesta este eliberat in special pentru controlul musculitei albe, insa se hraneste si cu alti daunatori, cum ar fi Tuta absoluta, ouale de molii sau omizi.

Trichogramma achaeae, este un agent de control biologic.
Acesta este eliberat pentru controlul Tutei absoluta, dar si a altor specii de molii (Heliothis armigera, Chrysodeixis chalcites) in culturile de tomate, ardei, vinete.

De asemenea pentru a prevenii atacurile de Tuta Absoluta puteti folosi capcane cu feromoni 

Insa cel mai important lucru este sa se respecte o rotatie a culturilor, astfel diminuam toate riscurile.

Adauga un comentariu